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  A Recipe for Literature

Dozent/in
Chiara Manghi, M.A.

Angaben
Seminar
2 SWS, benoteter Schein
Studium Generale
Zeit und Ort: Mo 18:00 - 20:00, U9/01.11

Voraussetzungen / Organisatorisches
1. Modulzuordnung und Zugangsvoraussetzung:

  • BA Anglistik/Amerikanistik: Aufbaumodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS; Zugangsvoraussetzung: Basismodul Literaturwissenschaft
  • BA Anglistik/Amerikanistik (Studienbeginn ab WS 14/15): Ergänzungsmodul
  • BA Anglistik/Amerikanistik (bis einschließl. Studienbeginn zum WS 2008/09): freie Erweiterung: Seminar 6 ECTS
  • BA Berufliche Bildung: Basismodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS
  • BA Berufliche Bildung (ab WS 2012/13): Aufbaumodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS
  • Lehramt GHS: Basis/Aufbaumodul Literaturwissenschaft b: Seminar 6 ECTS; Zugangsvoraussetzung: Introduction to English and American Literature (= Einführung)
  • Lehramt RS: Basismodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS; Zugangsvoraussetzung: Introduction to English and American Literature (= Einführung)
  • Lehramt GY: Aufbaumodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS; Zugangsvoraussetzung: Basismodul Literaturwissenschaft
  • Lehramt neu GY (Kombination mit Russisch): Wahlpflichtmodul Literaturwissenschaft: Seminar 6 ECTS
  • LA alt (alle), Magister, Diplom: Proseminar II Literaturwissenschaft; Zugangsvoraussetzung: Introduction to English and American Literature

2. An/Abmeldung:

1. September 2015 (10:00) bis 11. Oktober 2015 (10:00) (über FlexNow!)

Studierende ohne FlexNow!-Zugang (z.B. Erasmus oder Joint Degree) senden bitte eine E-Mail an chiara.manghi@stud.uni-bamberg.de.

Für Studienortwechsler, Erasmusstudierende sowie Studierende, die den Leistungsnachweis zur baldigen Prüfungsanmeldung benötigen, werden im begrenzten Umfang Plätze freigehalten. Bei Überbuchung des Seminars fällt die Entscheidung über die Teilnahme in Rücksprache mit der Dozentin/dem Dozenten.

Studierende, die an der Lehrveranstaltung als Gäste teilnehmen möchten, melden sich bitte nicht über FlexNow! an, sondern melden sich per E-Mail bei chiara.manghi@stud.uni-bamberg.de und erscheinen zur ersten Sitzung; erst dann kann endgültig geklärt werden, ob Gäste aufgenommen werden können.

Inhalt
What happens in fictional kitchens (beyond the obvious)? Can recipes be considered literature? Is it possible to read between the lines of a recipe? Can kitchens be a place of empowerment? Thinking about food in literature mostly conjures up images of comfort, domesticity, conviviality accompanied by stereotypical figures like the “Angel in the House”, the Southern “mammy” or the dutiful housewife from the fifties, busy chopping, frying and serving various foods. Fortunately, there are texts that completely subvert these ideas.

In this class we will explore some of the genres where literature and food intersect. We will indeed read “traditional” novels where recipes are mainly just a paratextual element, but in other instances it is going to be difficult to tell where the novel ends and the recipe starts. We visit food-related places where, along with the aforementioned “usual” activities, some other take place, such as politics, uprising, murder, and cannibalism. We will see how food in literature, particularly its preparation, not only touches upon but also deeply influences issues of race, religion, and gender. Reading texts that range from the Victorian era to contemporary authors, we will focus on stories where food plays a prominent role, and that take place in a particularly hard time, especially (but not only) World War II and the Great Depression.

Concerning our methodology, we will work with the definition of literary text, building a theoretical background which includes theorists who wrote about literature and art in general (for instance Viktor Shklovsky and Wolfgang Iser) but also some very kitchen-specific theories, like Claude Lévi-Strauss' culinary triangle (which, for your information, is not about a ménage à trois in a kitchen), just to mention one notorious example.

Empfohlene Literatur
·Isabella Beeton. Mrs Beeton's Book of Household Management. (please buy the 2008 Oxford World's Classics edition and none other, ISBN-10: 0199536333)
·Charles Dickens. A Christmas Carol.
·Fannie Flagg. Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe.
·Mary Ann Shaffer and Annie Barrows. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society.
·Natasha Solomons. Mr Rosenblum's List or Friendly Guidance for the Aspiring Englishman.

Please read (and underline, take notes, and if you like, try to cook yourself) Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe and The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society by the beginning of the winter term.
Please be aware that in this seminar you must have the will and open-mindedness and diligence that it takes to read parts of a (very long) cookbook as if it were a novel.

Englischsprachige Informationen:
Credits: 6

Institution: Lehrstuhl für Englische Literaturwissenschaft

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