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Einrichtungen >> Fakultät Geistes- und Kulturwissenschaften >>

  Cooking up American Studies: Material Culture, Race, and Performance

Dozent/in
Prof. Myron Beasley

Angaben
Blockseminar
2 SWS
Zeit und Ort: Einzeltermin am 12.10.2019, Einzeltermin am 13.10.2019, Einzeltermin am 19.10.2019, Einzeltermin am 20.10.2019 9:00 - 16:00, U5/01.17

Voraussetzungen / Organisatorisches
1. Modulzuordnung und Zugangsvoraussetzung / Part of modules resp. courses of study:

Please note that this seminar is NOT open for the consolidation module!

B.A. Anglistik/Amerikanistik
  • Vertiefungsmodul Kulturwissenschaft: Seminar (8 ECTS), Zugangsvoraussetzung: Aufbaumodul Kulturwissenschaft

B.A. Anglistik/Amerikanistik (bis einschließl. Studienbeginn zum WS 2008/09):
  • freie Erweiterung: Seminar (6 ECTS)

M.A. Anglistik/Amerikanistik:
  • Mastermodul Kulturwissenschaft (Variante I): Seminar (8 ECTS)
  • Mastermodul Kulturwissenschaft (Variante II): Seminar (6 ECTS)
  • Profilmodul Kulturwissenschaft: Seminar (8 ECTS)
  • Erweiterungsmodul: Seminar (8 ECTS)

M.A. English and American Studies / Joint Degree:
  • Compulsory Subjects and Restricted Electives: Mastermodul Cultural Studies
  • Restricted Electives: Profilmodul Cultural Studies

M.A. Literatur und Medien:
  • Film- und Bildwissenschaft: Seminar (Referat + Hausarbeit, 8 ECTS)
  • Erweiterung Film- und Bildwissenschaft: Seminar (Referat + Hausarbeit, 8 ECTS)

Erweiterungsbereich Anglistik/Amerikanistik im Rahmen anderer M.A.:
  • Exportmodul Anglistik/Amerikanistik 1 oder 2: Mastermodul Kulturwissenschaft (Variante I): Seminar (8 ECTS)
  • Exportmodul Anglistik/Amerikanistik 2: Mastermodul Kulturwissenschaft (Variante II): Seminar (6 ECTS)

LA (alt) alle, Diplom, Magister:
  • Hauptseminar Kulturwissenschaft, Zugangsvoraussetzung: Zwischenprüfung oder Hauptseminaraufnahmeprüfung

2. Voraussetzungen für Punktevergabe / Prerequisites for obtaining credit points:
  • active participation
  • presentation
  • term paper in English (following the Style Sheet)

3. An- und Abmeldung (FlexNow) / Enrollment:
  • via FlexNow (Students without access to FlexNow (Erasmus or Joint Degree) please send an email to Dr. Nicole K. Konopka)
  • An-/Abmeldung zur Lehrveranstaltung (course registration): 01. August – 01. Oktober 2019
  • An-/Abmeldung zur Prüfung (ECTS/ToR registration): 02. Dezember 2019 – 17. Januar 2020

Für Studienortwechsler, Erasmusstudenten sowie Studierende, die den Leistungsnachweis zur baldigen Prüfungsanmeldung benötigen, werden im begrenzten Umfang Plätze freigehalten. Bei Teilnahmewunsch trotz Überbuchung des Seminars wenden Sie sich bitte per Email an die Dozentin.

Studierende, die an der Lehrveranstaltung als Gäste teilnehmen wollen, melden sich bitte nicht über FlexNow! sondern per Email an und erscheinen zur ersten Sitzung; erst dann kann endgültig geklärt werden, ob Gäste aufgenommen werden können.

Information on how to solve problems with your registration: https://www.uni-bamberg.de/anglistik/studium/informationen-zu-flexnow/*

Inhalt
Vertamae Smart-Grosvenor's book Vibration Cooking or the Travel Notes of a Geechee Girl was considered the first "black" mainstream cookbook. The book, performative in nature, not only provides recipes but also anecdotes and personal narratives related to specific food items and dishes. A New York Times bestseller, the book catapulted Smart-Grosvenor to host a weekly television program and NPR segment from the 80's to the early '90s. Smart-Grosvenor coined the term culinary anthropologist, yet today she and her work are almost lost in obscurity.

Smart-Grosvenor was always already making the critical connections between African American foodways and how it works to define the concept of American food and foodways. This seminar interrogates food and the construction and concept of "American." Specifically, the seminar considers food as material culture to demonstrate how food preferences and traditions that are considered "American" tell us about continental histories and cultures. Yet recognizing that the concept of "Americanness" is contested, and engaging in history is to unravel and examine multiple discourses of power, through the lens of performance. Smart-Grosvenor destabilizes how we think about food, how we think of America, and how we think of identity.

The seminar will explore the panoply of food objects and performance by engaging in for example, food books (e.g., cookbooks, food memoirs) not only as instructional manuals for the culinary arts and repositories for traditional dishes, but also as reflections on food habits of a population, as historical markers of major events, and as records of technological advances in a society. They also provide narratives of self-development, interpersonal engagements, and intercultural negotiations as they recount relational life stories. Succinctly, using food as a point of interrogation, this course will invite students to work with the key analytical categories of race, gender, sexuality, and nation in the context of American Studies.

Empfohlene Literatur
Required Text:

Smart-Grosvenor, Vertamae. Vibration Cooking: or The Travel Notes of a Geechee Girl.

All other readings are posted on the virtual campus.

Englischsprachige Informationen:
Credits: 8

Zusätzliche Informationen
Erwartete Teilnehmerzahl: 25

Institution: Professur für Amerikanistik

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